Poderi dal Nespoli

1929 var Attilio Ravaioli den förste vinodlare som planterade en vingård i byn Nespoli, drygt tre mil innanför Rimini. Denna första vingård som fick namnet Prugneto följdes snart av andra vingårdar och idag har man 110 hektar prima vingårdar runt om byn Nespoli. Poderi dal Nespoli betyder i sin tur ungefär vingårdar från Nespoli.

Här på Apenninernas östliga sluttningar ner mot Adriatiska havet ligger ett antal dalar och just vår dal heter Bidente. Där finns ett alldeles speciellt klimat som gör vinodlingen extra lämplig. Konstanta vindar från havet ger en ventilation i vingården vilket ger torr ren luft, vilket i sin tur gör att man kan odla praktiskt taget ekologiskt även om man ännu inte är certifierade. Inte bara i vingården är miljötänket prioriterat. All värme och allt vatten återvinns, 95% av all el som man förbrukar produceras av solceller i det moderna vackra vineriet, byggt i trä och glas i en vacker bågform.

Läs mer »

Druvsorten som dominerar i Romagna är sangiovese, samma som i Toscana och Umbrien och hela centrala Italien. Vinerna är oftast något lättare än Toscana och mycket matvänliga, som praktiskt taget alla viner från Italien. Vita viner görs på bl.a av trebbiano, chardonnay och den lokala specialiteten albana.

Romagna är Italiens gastronomiska hjärta och det är inte en tillfällighet att Nespoli har matkurser runt om i världen när de ska presentera sina viner. På Poderon kan man köpa vin och lokala produkter, bokar man i förväg så finns det även guidade turer på anläggningen

Ett av Poderi dal Nespoli motton är: From local tradition to global innovation, och det tycker vi stämmer mycket bra.