Champagne Taittinger

Champagne Taittinger är ett av de äldsta husen i Champagne. Grundat 1734 som Fourneaux et Cie Maison de Champagne, senare Forest-Fourneaux. Nästan exakt två hundra år senare köpte Pierre Taittinger huset. På den tiden låg firman i Mailly men snart flyttade man in till Reims, Champagnes huvudstad. Pierre Taittingers kärlek till detta champagnehus började när han efter en skada under första världskriget blev förlagd till Château de Marquetterie under general Joffre. Champagne låg mitt i frontlinjen under kriget och gicks hårt åt av striderna, bl a raserades katedralen i Reims. Efter kriget blev Pierre kvar i området och började handla med champagne och köpte Forest-Fourneaux 1931 och Marquetterie året efter.

Det var Claude Taittinger som drev firman 1960 till 2005 och som gav champagnen världsrykte. 2005 såldes Groupe Taittinger till investmentbolaget Starwood (lyxhotell, resorts etc) men bara ett år senare köpte Pierre-Emmanuel Taittinger (med god hjälp av Crédit Agricole) tillbaka firman som han nu driver tillsammans med sonen Clovis och dottern Vitalie.

Läs mer »

För Brut Reserve som är husets standard-champagne används alla tre druvsorter – 40% chardonnay samt 30% pinot noir och resten pinot meunier. Basvinerna, som är ca 35 olika viner, genomgår generellt malolaktisk fermentation. Assemblagen (blandningen) görs i februari året efter skörd och ’le pris de mousse’ – själva champagnejäsningen, bubblorna – samt källarlagring tar mellan tre och fyra år.

Taittinger är den tredje största producenten i Champagne och har under de senaste 10 åren utvecklat ett hållbart arbetssätt. Taittinger har planterat gräs i 90% av sina vingårdar på 228 hektar. Vingårdarna plogas med jämna mellanrum mellan februari och juli, vissa delar med hjälp av hästar. Herbicider används aldrig. Det traditionella sättet att arbeta hjälper vinrankan att gro djupa rötter och ta upp vatten och näring ur jorden.

Taittinger har idag två olika hållbarhets-certifikat. VDE (Vin Durable en Champagne) ”Hållbar vinodling i Champagne” samt HVE (Haute Valeur Environementale) ”Högt miljövärde”. Certifieringar omfamnar hållbar styrning, hantering av vattenförsörjning, gödningsmedel, och hanteringen av restavfall för att bevara en hållbar flora och fauna i vingårdarna.